Walstreet.lv
Alan Farley: Vidējo varavīksnes
10.10.2004

Vidējo varavīksnes

Alan Farley

Vidējie nodrošina labu intuitīvo atdevi, jo par cik tiem ir tieša mijiedarbība ar cenu. Indikatori, kas ievietoti zemāk, atsevišķā logā, piespiež acis atsijāt lielu daudzumu trokšņa, lai identificētu lietošanai derīgu informāciju. Un kaut arī šāda veida analīze dod spēcīgus rezultātus, tomēr filtrācijas process bieži atsijā arī svarīgus datus. Uz cenas uzliktie vidējie nepārtraukti ģenerē „signālu” bez trokšņa.

Šai vizuālajai analīzei pielietojiet tādu vizuālo instrumentu, kā satuvināšanās – attālināšanās. Tā kā cena vienmēr virzās vai nu uz vidējo galveno, vai nu prom no tā, katrs jaunais bārs vai svece atklāj impulsa, trenda vai laika raksturīpašības. Un kvalificēts treideris var iegūt pieeju pat pie spēcīgākas informācijas. Pievienojiet grafikam lielu daudzumu vidējos, un Jūsu priekšā būs pabeigta lielizmēra trendu sistēma.

Savstarpēji savienojiet lielu daudzumu vidējo ar jebkuru vispārpieņemtu matemātisko attiecību palīdzību. Viena no klasiskajām kombinācijām izmanto 18, 50 un 150 periodus. Pievērsiet uzmanību, ka katra MA ir trīs reizes lielāka par iepriekšējo. Bez tam šis specifiskais komplekts pētniecībai un tirdzniecībai veido efektīvu struktūru trīs dažādos trenda periodos: īsā, starpposma un ilglaicīgā.

Vidējo komplekti rada iespējas konverģences – diverģences izpausmei. Cenas vietā, kura pati par sevi virzās uz kaut kādu vidējo, vai prom no tā, tagad paši vidējie pietuvinās vai attālinās attiecībā viens pret otru. Lai gūtu peļņu balstoties uz šīm attiecībām var izstrādāt veselas tirdzniecības sistēmas. Mana sistēma „Dip Trip”, Eldera „Trīskāršais Ekrāns” un Raškes „Divergence 3 – 10” sevī ietver šīs sarežģītās savstarpējās mijiedarbības elementus.

Tomēr neapstāsimies tikai pie šiem diviem vai trim vidējiem. Trenda akcija ģenerē cenu kustības fraktālus, kas katram papīram ir unikāli. Tā vietā, lai svarīgo centru noteikšanai izmantotu sarežģītu matemātiku, treideri var izveidot Vidējo Varavīksni (Moving Average Rainbow – MAR). MAR sastāv no galvenajiem vidējiem, no pašiem īsākajiem līdz pašiem garākajiem, kas mijiedarbojas vienā un tajā pašā cenu grafikā.

Varavīksne parāda svarīgās un smalkās savstarpējās attiecības starp cenu, laiku un trendu. Viens no visaizraujošākajiem atklājumiem ir tas, ka daži no vidējiem nosaka atbalsta un pretošanās līmeni. Tikai tas vien jau treiderim sacensībā nodrošina lielas priekšrocības.


Vidējo Varavīksne automātiski nosaka slēpto atbalstu un pretestību, kas pamattrendam ir unikāli. Šī buļļu VTSS gaitas laikā MAR rādīja impulsu ciklus, kuri akcijas pacēla uz augšu.

Vidējo Varavīksne atklāj trendu kompleksās savstarpējās attiecības. Kad cena negaidot maina virzienu, tad lentas savērpjas un tas ir sekojošā mainīguma skaidrs rādītājs. Lai uztvertu cenu izmaiņas, katrai no vidējām ir nepieciešams atšķirīgs laika periods. Tas parāda varavīksnes modeļu plašo spektru, kuram piemīt acīm redzams prognozēšanas spēks.

Jauna trenda attīstības laikā MAR lēnām izvēršas, lai pielāgotos apstākļu izmaiņām. Atbilstoši laikam salīdziniet Jūsu pozīcijas ar šīm vizuālajām savstarpējām sakarībām. Svinga darījumu veiciet tad, kad MAR krusteniski paredz cenu kustības pagriezienu. Tiklīdz inversija būs beigusies, šo stratēģiju nomainiet ar trendam sekojošo sistēmu, kura izmanto jauna, satuvinošās tirgus priekšrocības.

Izmantojiet MAR, lai vēlreiz pārbaudītu citu tirdzniecības sistēmu signālus. Tajā apstāklī, ka sarežģītās matemātiskās savstarpējās attiecības norāda uz ieejas cenu tieši tajā momentā, kad galvenā vidējā apstājas, nav nekādu sakritību. Varavīksne ar savu vizuālo vienkāršību un sniedzot „spektrālo” analīzi vienkāršo treidera darbu.

Veidojot MAR neignorējiet tādus populāros vidējos, kā 20, 50 un 200. Viņi nodrošina vieglu struktūru, lai ātri noskanētu lielu skaitu akciju grafiku. Pat ja šie veterāni nav Jūsu sistēmas daļa, tomēr pavērojiet kā viņi izmēra to pūli, pret kuru Jūs tirgojaties. Nofokusējaties uz vispār pieņemto pārliecību, ka īslaicīgais trends necaursitīs 20 dienu MA, bet starpposmu un ilglaicīgie impulsi radīs atbalstu 50 un 200 dienu vidējos.

Praktiskajai tehniskajai analīzei bieži piemīt vienkāršības trūkums. Nevisai veiksmīgs treideris, lai paredzētu cenas, meklē arvien sarežģītākus matemātiskus algoritmus. Tieši pretēji, daudzi treideri jau šobrīd pelna iztiku izmantojot tikai nedaudz vairāk, kā vienkāršas ieejas pēc cenas un apjoma kopumā ar vidējo. Šīs treideru instrumentu „karalienes” nodrošina nepieciešamo saikni starp laiku, cenu un trendu. Un šī dabīgā konstrukcija ir viegli ievietojama tirdzniecības spēcīgajās vizuālajās sistēmās.


Vidējo varavīksnes savērptās lentas demonstrē krustošanās punkta fenomenu. Nezināma iemesla dēļ, kad galvenie vidējie pēc pieskaršanās cenai krustojas, to krustošanās punkts var apzīmēt galvenos atbalsta/pretošanās līmeņus. Pievērsiet uzmanību tam, ka pēc COMS lāča atplūdes līdz vidējam, sekojošais rallijs cieta fiasko un pacēlums tika apturēts tieši dienā, kad krustojās starpposma 50 dienu MA ar ilgtermiņa 200 dienu MA.

Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV