Walstreet.lv
Lepnuma meklējumi un bailes no nožēlas
14.08.2004

Lepnuma meklējumi un bailes no nožēlas

No pagājušā mēneša Džeisons turas DELL pozīcijā. Viņš jau ir plusos, un lielākoties jaunā tirgus apgūšanas sakarā, iringu prognozes sola peļņu. No otras puses, ekonomiskie rādītāji izskatās drūmi. Biznesa ziņas ir pārsātinātas ar nostāstiem par firmām, kas beigušas savu darbību un tām nebūs grūtību izlikt pārdošanā jaunus datorus par zemām cenām.

Džeisons ir nonācis sarežģītā situācijā. Viņš lepojas ar pieņemto lēmumu nopirkt DELL, un cer noslēgt izdevīgu darījumu, bet jautājumi „Vai es tirgoju ņemot vērā jaunumus? Vai es ņemu vērā informācijas līdzekļus un ignorēju citus, vairāk svarīgos ekonomiskos indikatorus? Vai man pārdot tagad, jeb ieturēt nogaidošu pozīciju?” nedod mieru. Viņš grib gūt peļņu, bet no otras puses, viņam nemaz negribas, ka vinnesta pozīcija pārvēršas par zaudējumiem. Viena lieta ir nepareizs nodoms par pozīcijas atvēršanu, un pavisam cita – pieļaut, ka ienesīgs darījums pārvēršas par zaudējumiem. Nožēlas galvenais iemesls ir bezdarbība. Tā vietā lai meklētu iemeslus iespējamai nožēlai par to, ka nepārdevi uzreiz, vai nav labāk fiksēt peļņu un izjust lepnumu?

Nožēlas un lepnuma mijiedarbība ietekmē daudzus investīciju lēmumus. No vienas puses cilvēki labprātāk sajūt lepnumu un sildās izdevīgo darījumu saulītē, bet no otras – „lai nāk peļņa”. Ir grūti ļaut izdevīgam darījumam attīstīties. Ja nu tas izvēršas, tad bezdarbība pēc tam var pārvērsties par nožēlu.

Rīcības ekonomisti uzskata, ka nožēla un lepnums ir divas visizplatītākās un spēcīgākās emocijas, kas skar investīciju lēmumus. Treideri un investori meklē iemeslu lepnumam un izvairās no nožēlas. Lepnums nāk tad, kad mēs sasniedzam svarīgu mērķi. Tas rada ārkārtēju gandarījuma sajūtu. Nožēla rodas, ja esam pieņēmuši sliktu lēmumu. Rīcības ekonomisti uzskata, ka vajadzība pēc lepnuma un bailes no nožēlas liek treideriem un investoriem pāragri atstāt vinnesta pozīcijas un pārāk ilgi noturēt neienesīgas. Tā, lūk, tas notiek. Neienesīga darījuma pārtraukšana piespiež investoru atzīt, ka viņa tirdzniecības plāns ir izrādījies kļūmīgs. Tā vietā lai justos lepns, viņš jūtas vainīgs, kas ir nepatīkama emocija. Ir smagi saskarties ar nožēlu par sliktu lēmumu, tāpēc tāds lēmums tiek atlikts. No otras puses, vinnesta pozīcijas aizvēršana dod tiesības palielīties. Cilvēks sajutīs lielas uzvaras lepnumu, un sildīsies laba darījuma saulītē. Kas nav pareizi šādā stratēģijā?

Doktora Terrances Odenas pētījumi parāda, ka vinnesta pozīcija, visdrīzāk tā arī paliks vinnesta. Ja treideris pie tās būtu pieturējies, tā nestu papildus peļņu. Sasteigta tās noslēgšana lepnuma sajūtas dēļ, nozīmē patmīlas apmierināšanu uz lielas peļņas rēķina. Tomēr agrāka neienesīgās pozīcijas noslēgšana būtu bijis daudz saprātīgāks solis. Neienesīgajām pozīcijām ir tendence nākotnē pasliktināties. Neļaujiet nožēlai un lepnumam sevi vadīt. Noslēdziet zaudējumus un saglabājiet peļņu.

Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV